Saat Noordijk / Zaadnoordijk Genealogie
home Website statistieken e-mail   Wiedergabe in deutsch switch language to english ga over op nederlands
Genealogische informatie
Afstammings-overzicht
Wijzigingshistorie
Bronnen

Stamouders
Gerrit ten Altena en Fenneken Laakmorsch die op 27-9-1674 in Haaksbergen in ondertrouw gingen, en op 23-10-1674 in Delden kerkelijk trouwden, zijn de stamouders van de geslachten Saat Noordijk en Zaadnoordijk. De splitsing tussen Saat Noordijk en Zaadnoordijk kwam pas overigens enkele generaties daarna tot stand (zie verderop op deze pagina). Fenneken was eerder getrouwd geweest met Roelof Bouwmeester die de naam Saatnoordijck aannam toe hij op de gelijknamige boerderij ging wonen. Zoals toendertijd de gewoonte was, nam Gerrit Altena ook de achternaam Saatnoordijck aan, toe hij na zijn huwelijk bij Fenneken introk.
Oorsprong en verspreiding
Het geslacht Saat Noordijk / Zaadnoordijk stamt uit Haaksbergen.
De naam stamt waarschijnlijk af van Havezathe Nordwick, later verbasterd tot de varianten van de namen die we ook nu nog kennen. In oude huwelijksacten en geboorteactes vinden we andere varianten van de naam terug zoals Zaadnoort, Satenaardick, te Satenaa.
Iedere rode pixel op de kaart hiernaast geeft de geboorteplaats van een Saat Noordijk/ Zaadnoordijk nakomeling aan. Zowel nakomelingen via de mannelijke lijn als nakomelingen via de vrouwelijke lijn.
Daarnaast zijn er ook nakomelingen geboren in Duitsland en in de Verenigde Staten. Alle nakomelingen worden genoemd in het afstammingsoverzicht.
 
De stamvaders van de verschillende takken
De Saat Noordijks en Zaadnoordijks die we nu kennen zijn allen afstammeling van Gerrit Zaadnoordijk en Geesken Langezaaal. Gerrit en Geesken zijn op 17-10-1739 in Eibergen gehuwd.
De oudste zoon van dit echtpaar, Hendrik, heeft nakomelingen in de omgeving van Haaksbergen en in de noordoostelijke hoek van de Achterhoek. Hier -in Neede- vinden we de naam Zaadnoort. Veel nakomelingen daarvan zijn te vinden in de Verenigde Staten.
De tweede zoon, Jan, is getrouwd met een Vollenhoofse. Afstammelingen daarvan zijn in de kop van Overijssel, in Meppel, in Enschede, en in Enkhuizen en omgeving te vinden. De mannelijke afstammelingen van deze tweede zoon worden Saat Noordijk genoemd. De Enkhuizer-tak wordt overigens weer Zaadnoordijk genoemd.
Het derde kind, Roelof, is naar Noordholland getrokken en de nakomelingen daarvan vinden we in de streek Uitgeest/ Alkmaar. Zij allen noemen zich Zaadnoordijk.
Het vierde kind, een dochter, Grietje genaamd, heeft nakomelingen in de noordoosthoek van de Achterhoek.
Andere sites met Saat Noordijk / Zaadnoordijk nakomelingen
Erik Jansen
Wiecher Ponne
Hans Holdijk

De laatste Saat Noordijk's
Slechts vier dames dragen nog de achternaam Saat Noordijk (als meisjesnaam). Daarmee dreigt de achternaam Saat Noordijk over een aantal jaren uitgestorven te geraken...
(De naam Zaadnoordijk wordt daarentegen niet met uitsterven bedreigd.)

 
De kaart van de marke Haaksbergen en Hones.

De boerderij Zaadnoordijk (nr 9. op het kaartje hier links) heet ook Donderman, maar is inmiddels afgebroken. Het erf is thans in gebruik bij de gemeente Haaksbergen.
(De kaart, en de gegevens van de boerderij zijn ontleend aan het boek "Historie van Haaksbergen", deel II, 1977, uitgave door de Historische Kring Haaksbergen, uitvoering: Dinkeldruk bv Oldenzaal. )

Volgens het in 1985 verschenen boek 'Het Verpondingsregister van Twente 1601', van de Vereniging Oudheidkamer Twente heette de boerderij vroeger waarschijnlijk Lensskers of Lensskers erve.

      
© henk nijland, 2003Bij gebruik van Internet Explorer heeft deze site een aantal extra mogelijkheden.
 

home: Genealogie cockpit | e-mail
Wiedergabe in Deutsch | Switch language to english