Saat Noordijk / Zaadnoordijk Genealogie: bronnen
Diese Seite gibts nur in Holländisch / This page is only in dutch. home e-mail  
Per gegeven in mijn bestand heb ik de bron waar dat gegeven aangetroffen is, geregistreerd. Hieronder is volstaan met slechts een opsomming van de gebruikte bronnen.
Centraal Bureau voor Genealogie (CBG) Van het CBG zijn kopieën van persoonskaarten en persoonslijsten van Saat Noordijk en Zaadnoordijk afstammelingen, die na 1939 overleden zijn, verkregen.
Rijksarchief Overijssel Het Rijksarchief Overijssel, tegenwoordig het Overijssels Historisch Centrum geheten, en gevestigd aan de Eikstraat in Zwolle, herbergt de archieven van de Burgelijke Stand van bijna alle Overijsselse gemeenten. Ook zijn hier bijna alle kerkelijke doop-, trouw- en begraafboeken van voor 1811 ter inzage. Saat Noordijk / Zaadnoordijk nakomelingen, zijn gevonden in de kerkelijke boeken van Haaksbergen en Vollenhove. Uit de periode na 1811 zijn Saat Noordijk en Zaadnoordijk nakomelingen gevonden in actes van de Burgelijke Stand van dezelfde gemeenten.
Rijksarchief van Noordholland Het Rijksarchief van Noord Holland, gevestigd in Haarlem, herbergt de archieven van de Burgelijke Stand van bijna alle Noord Hollandse gemeenten. Ook zijn hier bijna alle kerkelijke doop-, trouw- en begraafboeken van voor 1811 ter inzage. Zaadnoordijk nakomelingen, zijn gevonden in in actes van de Burgelijke Stand van Uitgeest, Alkmaar, Enkhuizen.
Rijksarchief Gelderland Het Rijksarchief Gelderland, gevestigd aan de Markt in Arnhem, herbergt de archieven van de Burgelijke Stand van bijna alle Gelderse gemeenten. Ook zijn hier bijna alle kerkelijke doop-, trouw- en begraafboeken van voor 1811 ter inzage. Zaadnoordijk nakomelingen, geboren voor 1811, zijn gevonden in de kerkelijke boeken van Eibergen en Neede. Uit de periode na 1811 zijn Zaadnoordijk-nakomelingen gevonden in actes van de Burgelijke Stand van dezelfde gemeenten en Borculo.
OTGB Het Oostgelders Tijdschrift voor Genealogie en Boerderij onderzoek (OTGB) brengt naast het tijdschrift ook transcripties uit van kerkelijke doop- trouw- en begraafboeken uit. Dezelfde doop- trouw- en begraafboeken die ook zijn in te zien in het Rijksarchief.
Nijland nakomelingen kunnen worden gevonden in de volgende transcripties:
Bc-6transcriptie van R.B.S. 325, doopboek Borculo (1772-1811);
auteurs J.S.M.G. van Holten-ter Horst, J.B. Baneman m.m.v. K. Westra, uitgave 15 augustus 1995
Bc-10transcriptie van R.B.S. 326, trouwboek Borculo (1772-1810);
auteurs J.B. Baneman en K. Westra, uitgave 15 augustus 1995
Bc-11transcriptie van R.B.S. 329, 330, 340, 341, 348 en 342, de trouwboeken van huwelijkscommissarissen van Borculo, Geesteren, Gelselaar en Haarlo (1796-1811);
auteur J.B. Baneman, uitgave 16 mei 1997
EB-5transcriptie van R.B.S. 607, trouwboek Eibergen (1724-1774);
auteurs J.B. Baneman en J.D. Kamperman, uitgave 15 januari 2001
 
Transcripties zijn te bestellen bij j. klompenhouwer
Genlias De Rijksarchiefdienst is bezig om huwelijksgegevens uit de burgelijke stand via Internet beschikbaar te stellen. Huwelijksactes (vanaf 1811) van alle Gelderse gemeentes en eental Overijsselse gemeentes zijn nu toegankelijk. Met behulp hiervan zijn Saat Noordijk/ Zaadnoordijk nakomelingen in Neede, Borculo, Eibergen, en Haaksbergen opgespoord.
Personen dhr. A.F. Zaadnoordijk (+), heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de naam Zaadnoordijk. De gegevens van de periode 1545-1750 uit zijn onderzoek, zijn in het overzicht verwerkt, na overigens dit uitgebreid geverifieerd te hebben. Een publicatie is mij onbekend, de gegevens zijn beschikbaar gekomen via mw. Zaadnoordijk-Ebels.
dhr G. Mengerink: heeft het contact met de afstammelingen in de USA gelegd, en de eerste gegevens daarover verstrekt.
dhr C. Mengerink, Fort Wayne (USA, IN) gegevens over de Zaadnoort-Mengerink afstammelingen
mw B. Shartzer Helberg, Fort Wayne (USA, IN), detailgegevens en aanvullingen op de Shartzer/Mengerink tak
dhr H.R. Holdijk, aanvullingen Holdijk-Assink tak
mw. Zaadnoordijk-Ebels
dhr. W.J. Zaadnoordijk
Publicaties "Van Oberöwisheim naar Alkmaar", een verhaal over de Alkmaarse familie familie Holsmuller, auteur: H.W. Holsmuller, Alkmaarse Cahiers, deel 2.
 "Familie Zaadnoordijk Donker", auteur: C. Zaadnoordijk, Rouveen 1983. (ter inzage bij het CBG)
© henk nijland, 2003Bij gebruik van Internet Explorer heeft deze site een aantal extra mogelijkheden.
 

home | e-mail