het NijlandMulderijeKlein MulderijeCornegoorKistemakerSasseSleumerKlein BeekmanKoestrootKrosenbrinkGoormanDiekmanBoskampKostverlorenHorstmanTenkRiethorstnaam onbekendLangenkampDecanieje of Nieuwe ScholteBosmande weg van Ruurlo naar Lochem-Barchem
 
Nijland Genealogie
Home: genealogie cockpit Website statistieken e-mail   Wiedergabe in deutsch switch language to english ga over op nederlands
Genealogische informatie
Afstammings-overzicht
Wijzigingshistorie
Bronnen

Stamouders
Jan Mullerije, zoon van Hendrick Mullerije (of ter Braeck) en Diele Bilderbeek, dochter van Jan Bilderbeek, zijn de grondleggers van het geslacht Nijland. Zij trouwden op 9-6-1678 in Ruurlo, en in of omstreeks 1680 betrokken zij de katerstede Nijland in de marke Zwiep en Bosheurne. Van Jan Nijland, zoals hij vanaf dat moment genoemd werd, zijn nog sporen in het markeboek terug te vinden: op 19 juli 1707 wordt gemeld dat Jan Nijland al zo'n 30 jaar illegaal de gemeenschappelijke markegronden gebruikt. Bij betaling van 100 Car. gulden krijgt hij echter het eeuwig en erfelijk recht voor het gebruik van de gronden.
Oorsprong en verspreiding
Er zijn verschillende geslachten Nijland. De Nijland's die hier beschreven zijn, stammen oorspronkelijk uit de Bosheurne, gelegen tussen de plaatsen Ruurlo, Barchem en Borculo in de Achterhoek.

Iedere rode pixel op de kaart geeft de geboorteplaats van een Nijland nakomeling aan. Zowel nakomelingen via de mannelijke lijn als nakomelingen via de vrouwelijke lijn.

Niet op de kaart: nakomelingen die geboren zijn in Duitsland, op de Nederlandse Antillen, in BraziliŽ, en adoptief kinderen uit EthiopiŽ en Korea. Alle nakomelingen worden genoemd in het afstammingsoverzicht.

 
Topografische kaart Bosheurne, opgemeten omstreeks 1980 Kaart uit 1980 van een deel van Bosheurne,
oorsprong van het geslacht Nijland.
(afmetingen 2,5x1km)

Alle boerderijen op de kaart hier links zijn aanklikbaar: er wordt dan een foto van getoond.

Omcirkeld is de voormalige katerstede Nijland.

 
Enigzins speculatief...
is de samenstelling van de 2e generatie in het afstammingsoverzicht. Zeker is dat de vader van de naamgever van het geslacht Nijland, Hendrick Mullerije (I.1) heette. Dat hij waarschijnlijk oorspronkelijk Ter Braeck heet is afgeleid uit de aanwezigheid van Ter Braeck doopgetuigen bij de doop van kinderen van Jan Nijland (II.10) en Diele Bilderbeek. Ook de voornaam van de vader van de Ter Braeck doopgetuigen is Hendrick.
Historische kaarten.
Op het historische kaarten overzicht, treft u naast bovenstaande kaart ook kaarten uit 1830 en 1890 van de Bosheurne aan.
Genealogie sites over andere Nijland geslachten
Op Nijland online treft u een uitgebreid overzicht aan van veel andere Nijland geslachten in Nederland, inclusief koppelingen naar Websites die aan Nijland geslachten gewijd zijn.
 
Een deel van de Nijland nakomelingen stamt af van Jan Nijland (geb 23-maart-1793 in de Bosheurne) en Geertruida Rot (geb 19-december-1796 in Neede). Jan en Geertruida kochten in 1848 de boerderij De Schutte tussen Borculo en Geesteren. Op de foto de boerderij De Schutte anno 2000, overigens sinds de Berkel-omlegging van 1966-1968 niet meer bewoond door Nijland-nakomelingen. Boerderij De Schutte, Borculo
© henk nijland, 2003-2005Bij gebruik van Internet Explorer heeft deze site een aantal extra mogelijkheden.
 

home: Genealogie cockpit | e-mail | Nijland online
Wiedergabe in Deutsch | Switch language to english